søndag den 13. april 2014

Starten på Påskeferien

Her i huset er Påskeferien startet med bravour....
Fredag da Anders kom hjem med taxaen, var huset fuld af storesøsters klassekammerater, der var inviteret til hendes fødseldag. De hørte højt musik i haven, lavede snobrød og ristede skumfidusser over bål. Anders´ øjne tjekkede hurtigt og erfarent, om de havde rørt nogle af hans ting i stuen (Wii-spil og Skylanders figuerer) og sprang derefter glad ud i haven og deltog i festlighederne. 45 minutter efter at de sidste forældre havde hentet deres børn, ankom familien (14 personer) til aftensmad og derefter blev der hygget med fætre og kusiner hele aftenen.
Lørdag blev brugt til at hjælpe med at samle en af storesøsters gaver - en ny trampolin - og så blev der ellers hoppet og grinet i den hele dagen.
Søndag så vi "køerne danse" på Mineslund kl 12. For en gangs skyld kørte vi ikke selv i bil, men havde valgt at hoppe på en bus derud, arrangeret af SuperBrugsen. Anders var ikke meget for at skulle afsted, men jeg adviserede ham løbende om hvor lang tid der var, til vi skulle køre, og det lykkedes da også at komme afsted i rimelig tid. Da vi kom hjem kl. 14.30 blev trampolinen indtaget med to af søsters veninder og nu kl. 19 er de 4 snakkestøvler igang med at riste skumfidusser og lave snobrød.
Og mig - ja, jeg sidder herinde i stuen og glæder mig enormt over det gode påskevejr, som er medvirkende til at Anders kommer ud samt alle de skønne børn, der har deres gang her i huset, og som også har ro og tålmodighed til Anders.

fredag den 11. april 2014

Boganmeldelse: Kan det nu osse passe?

April is Autism Awareness Month.

Dagens bog er skrevet af en far til en nydiagnosticeret pige med autisme og handler om, om det nu også kan passe, alt det vi siger/fortæller og skriver om vores børn med autisme.

http://autisme-mor.blogspot.dk/2013/09/kan-det-nu-osse-passe.html

Boganmeldelse: Et rigtigt menneske af Gunilla Gerland

April is Autism Awareness Month.
Kom ind under huden på Gunilla Gerland. Hendes bog "Et rigtigt menneske" er en meget bevægende og ærlig beskrivelse af hendes barndom og opvækst.


onsdag den 9. april 2014

En erfaren Aspergers holdning til inklusion

Louise Egelund Jensen beskriver selv hendes bidrag til inklusionsdebatten som beskedent. Jeg vælger at kalde det et meget vigtigt bidrag.

Louise har Aspergers og er en eminent foredragsholder.

Læs her hvad Louise skriver.


tirsdag den 8. april 2014

Hvordan klager man over special-undervisningen i folkeskolen?

Ofte hører jeg at forældre ikke ved at de kan klage over manglende specialundervisning i Folkeskolen. DUKH har netop udgivet en pjece om emnet.



mandag den 7. april 2014

Boganmeldelse: Joshua lærer - at få styr på sin verden

Joshua er 8 år gammel og har autisme. Han har været med til at skrive denne bog, for at beskrive hvilke strategier, han han har brugt for at lære nye ting.

Bogen er bygget op som en lille billedbog og hver side har fokus på en ting som Joshua ikke kunne da han var lille. På næste side står beskrevet, hvordan Joshua alligevel har lært det.

Bogen er god både til autister og til søskende i aldersgruppen 3-7 år.

søndag den 6. april 2014

Boganmeldelse: Den blå hest af Susanne Elisabeth Longhi


Den blå hest er fortællingen om Susanne Elisabeth Longhi´s barndom, ungdom og starten på hendes voksenliv. Hun følte sig ensom, udenfor og nedgjort og havde altid brug for at strukturere sit liv. Som 43-årig blev hun diagnosticeret med Aspergers og ADHD. Bogen er skrevet af hende som et terapi-forløb, for på den måde at sætte ord på alle hendes følelser og tanker. Som hun selv skriver, så har hun fået sat en masse ting på plads og hun har fået en enorm selvindsigt.

Jeg elsker litteratur, der er skrevet at autister. Det giver mig et unikt indblik i deres tanker om, hvorfor de gør som de gør i forskellige situationer. Jeg kan genkende meget af Anders i bogen og jeg kan også genkende mange tanker og træk fra mig selv. Og så er det skønt, at der kommer fokus på piger/kvinder og autisme.

DEN BLÅ HEST - ET LIV MED ASPERGER OG ADHD

Den blå hest kan købes her hos forlaget Mellemgaard.

lørdag den 5. april 2014

Bog; Jeg vil have en ven med røde sko


Hvordan oplever søskende at have en bror/søster med et handicap? Bogen "Jeg vil have en ven med røde sko" giver et lille indblik i hvilke tanker, der kan være for søskende. I bogen har Anna inviteret klassen til hendes 7 års fødselsdag, men hun er alligevel lidt nervøs for, hvordan det vil gå, for hendes storebror Martin, der er autist, er hjemme under fødselsdagen!!!

Vi gennemgår dagen både fra Anna´s og Martin´s side. Jeg synes bogen giver et godt indblik i hvilke tanker der kan opstå hos søskende. Vi har læst den mange gange som godnathistorie - både for storesøster og for lillebror og har udfra bogen snakket meget om Martins udfordringer i forhold til Anders´ udfordringer.

Bagerst i bogen er der fakta, vejledning og gode råd til forældre, pædagoger og lærere om autisme.

"Jeg vil have en ven med røde sko" af Kristien Dieltiens & Kris Nauwelaerts

fredag den 4. april 2014

Bog-anmeldelse: Mor hjælp mig



Den første bog jeg læste om autisme, var bogen "Mor hjælp mig", skrevet af Dorthe Ørsig. Jeg læste den, lige efter at Anders havde fået hans autisme-diagnose, på et tidspunkt, hvor jeg hungrede efter viden om autisme, set fra forældres synsvinkel. Dorthe Ørsig er selv mor til en dreng med autisme, og bogen er blevet til, fordi hun selv syntes, at hun manglede noget letlæseligt og konkret materiale om autisme og hvordan man skulle gribe en autisme-diagnose an.

Bogen er delt op med helt konkrete eksempler på udfordringer, man kan komme ud for med et barn med en autismediagnose. Dorthe beskriver, hvordan de i deres lille familie har taklet udfordringerne. Det er ikke en "facitliste", men derimod en idékatalog til, hvordan man selv kan gribe udfordringerne an.

Emnerne spænder vidt lige fra toiletbesøg til søskende, aflastning og angst, sociale historier og familie etc. Hvert emne er kort beskrevet på én side med en tilhørene visualiserings-side.

Bogen er rigtig anvendelig som opslagsbog og inspiration til, hvad man kan gå igang med og hvordan man kan gribe tingene an.

Se hvad Berlingske skriver om "Mor hjælp mig" her.

Bogen kan lånes via biblioteket eller kan købes som E-bog her.


torsdag den 3. april 2014

DR Ultra: Min Anderledes Hjerne

Hvis ikke I så udsendelse "Min Anderledes Hjerne" om Autisme på DR Ultra idag, så kan I se den via dette link. Tusind tak til Asta, Gustav og Jannick (og deres forældre) for at stille op. Virkelig en saglig udsendelse, der er værd at se.

Min Anderledes hjerne

Dokumentar: En Anderledes Dreng

Sent igår aftes blev filmen "En anderledes dreng" sendt i fjernsynet. I kan gense den via dette link indtil d. 12. maj 2014:

En Anderledes Dreng

April is Autism Awarenss Month

April is Autism Awareness Month - så her i resten af april 2014 vil jeg sætte fokus på nogle af alle de skønne bøger, der findes om autisme. Bøger til søskende, bøger skrevet af autister, bøger skrevet til fagpersoner, bøger skrevet af fagpersoner. Så følg med her på siden og få masser af læse-inspiration.