onsdag den 26. februar 2014

WIFI-behov og Overskudspædagogik

Jeg var igår til foredrag på ACV om struktursystemers indtog på smartphones og tablets. Kan børn og unge bruge smartphones og tablets til andet end leg og spil? Foredraget blev holdt af Mikala Lousdal Liemann fra firmaet Limbis.

Vi starter lige med Maslows behovspyramide - kender I den? Jeg har stiftet bekendtskab med den utallige gange på Handelsskolen, når vi skulle lave kunde-analyser og på Ankerhus Seminarium, når vi havde pædagogik og psykologi.

Ifølge Maslow skal vi have dækket behovene fra bunden af.....Forestil jer så at der, under de fysiologiske behov, er en kasse hvorpå der står WIFI..............Jeg kan sagtens forestille mig det, for det er noget nært et basalt behov for Anders (ifølge ham selv i hvert fald).





Hvis behovet for WIFI er der, hvordan kan vi så bruge dette behov til noget "fornuftigt"?

Ifølge Mikala kan vi gøre brug af noget, hun kalder "overskudspædagogik". Det er tiltag der;

  • tager højde for problemer
  • gør hverdagen nemmere
  • også virker på svære dage
  • giver overskud

Kombinerer vi så WIFI med overskudspædagogikken, så gælder det "bare" om at føre de struktur-systemer vi (måske) allerede nu laver over til en smartphone eller tablet. Når jeg skriver "bare" er det fordi det er hårdt arbejde at gå igang med, men når du først har fundet det system, der passer til dig og dit barn/familie, så kører systemet ofte bare der ud af. De fleste af os bruger idag allerede telefonens kalender - det er der intet mærkeligt i. Det er let, det er smart og vi har altid telefonen med os.

Hvis vi tænker på vores børns støttesystemer, så har vi måske en rodet kasse med piktogrammer eller, som i vores tilfælde, et ringbind med laminerede sider, hvorpå piktogrammerne er sat op på med velcro. Det fylder - og oversigtstavlen derhjemme kan vi ikke lige tage med os.

Derfor er det utroligt smart med telefon og tablets. Via en app, der passer lige til vores familie (og der findes tusindvis af apps!!!), kan vi strukturere og planlægge. Det er nemt at lave ændringer undervejs. I og for sig kan man også bare tage en række billeder af de aktiviteter barnet skal lave med sin telefon - lægge det op på telefonen som powerpoint og wupti, har du en fin plan/skema/social historie.

Det korte af det lange er, at det bare er at komme igang med at bruges de smartphones/tablets, vi alligevel har i husstanden til planlægning/struktur for vores børn. På den måde føler børnene sig heller ikke anderledes. Der er jo ikke noget mærkeligt i at man idag står og tjekker sin telefon - hvem af os kan sige sig fri for at gøre det flere gange om dagen - og hvorfor så ikke bruge den til struktur til børnene? Blot er det meget vigtigt at huske på, at det skal være et system, barnet har lyst til at bruge. Det nytter ikke noget at vælge en app med børnetegninger, hvis barnet er 10 år og synes at børnetegninger er noget pjat......Det nytter heller ikke at vælge et system, der kun er baseret på tekst, hvis barnet bedre kan forstå billeder.

Vi snakkede om på vejen hjem at vi hellere må prøve at lave struktur på Anders telefon/Ipad. Faktisk har han selv allerede bedt om struktur på den måde, at vi har lagt alle familiemedlemmers fødselsdage ind i hans Ipad-kalender. "Så ved JEG nemlig, hvornår de har fødseldag mor - for I glemmer at fortælle det til mig, før det er den dag, de har fødselsdag!!!" Så mon ikke bare vi skal tage den derfra og stille og roligt få lagt flere og flere ting i hans kalender?





mandag den 24. februar 2014

Social ansvarlighed?

Landsforeningen Autisme´s formand Heidi Thamestrup lægger ikke fingrene imellem i denne leder, der handler om den manglende sociale ansvarlighed og fælleskab i Danmark.

lørdag den 22. februar 2014

Guide til Fastelavn



I næste weekend er det Fastelavn.

Masser af børn bliver klædt ud som helte, prinsesser, cowboys og indianere. Her i huset vil lillebror Thomas meget gerne være Spiderman - ikke at jeg synes det er det mest opfindsomme, men det er nu hans største ønske, så hvorfor ikke? Da jeg samtidigt fik et lille fif om, at der var billige Spiderman-dragter i Fakta, drog jeg straks afsted og ½ time efter jublede Thomas rundt i hele stuen iført hans nye Spiderman-kostume.

Selvom Thomas jublede rundt, værdigede Anders ham ikke ret meget. Jeg spurgte (igen) henkastet, om han måske havde lyst til at være klædt ud til Fastelavn, for der skulle jo både fejres Fastelavn på hans skole på fredag og i vores lokale forsamlingshus på lørdag. Men det havde han bestemt ikke lyst til. At klæde sig fjollet ud, synes han, er noget fjollet noget. Vi lader den ligge der - snakker igen videre om Fastelavn de næste dage, og er klar til at rykke ud efter en dragt, hvis det bliver nødvendigt - ellers bliver det Fastelavn iført en Angry Birds eller Mario-trøje. Det er helt OK med mig.


En lille huskeliste angående Fastelavn:

  • Fastelavnstøj kan være lavet af "mærkelige" materialer
  • Det kan lugte "mystisk"
  • Det kan være utrygt at iføre sig tøj, men ikke "kender"
  • Det kan være svært at bevæge sig i
  • Det kan være utrygt at være sammen med folk, man ikke kan "genkende"
  • Fastelavnsfester kan være meget støjende - både pga. børnesnak og lyden fra tøndeslagningen
  • Sætningen "Slå katten af tønden" kan give nogle sjove forestillinger i hovedet - og kan give en enorm skuffelse, når der ikke kommer en kat ud alligevel!!!
  • Forberedelse, forberedelse, forberedelse......(Anders´ skole sendte fastelavns-informationen ud allerede for 1 måned siden).
  • Anerkendelse af at barnet måske ikke ønsker at klæde sig ud

Håber I alle får en god Fastelavnsuge - med eller uden udklædning.


fredag den 14. februar 2014

Hvem vil kæmpe for de handicappede børns rettigheder?

Jeg kunne ikke have skrevet følgende debatindlæg i Politikken bedre selv. Birgit Nielsen, formand, Bestyrelsen for Ligeværd, afd. Øst, Specialbørn beskriver, uden omsvøb, livet for mange handicappede familier idag.


Hvem vil kæmpe for de handicappede børns rettigheder?



onsdag den 5. februar 2014

Skiferie

Skiferie - kan man det, når man har et barn med autisme? Ja - vi gør det i hvert fald!!!

Vi er afsted hele familien. Dvs. med farbror, tante, faster, onkel, fætre og kusiner og nogle venner/bekendte. I år er vi 13 voksne + 15 børn. Hver familie har sin egen lille lejlighed, hvor vi lukker døren, hvis vi vil "passe os selv". Hvis døren er åben, må man gerne komme indenfor. Desuden er lejligheden delt op i 2 enheder. Dvs. der er en dobbeltdør mellem det ene værelse m/TV + toilet og resten af lejligheden - så her har Anders muligheden for at trække sig fuldstændigt tilbage for sig selv, hvis det er det han har brug for. Et lille ekstra plus ved at bo her er, at der er badeland nede i kælderetagen med boblebade og udendørs opvarmet pool - det er også med til at skabe en afslappende atmosfære.

Det første jeg købte ind til ferien, var et lille (stort) lager af Heinz tomatsuppe + små pastahorn. Det er det, som Anders overvejende spiser lige for tiden. Desuden har vi et kæmpelager med af chokoladekiks og Marabou chokolade.

Jeg købte i sidste uge et nyt skisæt til Anders.........måske lige en anelse for optimistisk af mig, men hans flyverdragt har ikke lynlås i benene og der er ikke lomme til liftkortet i ærmet!!! Sættet er endnu ikke taget i brug, for som han siger "Jeg har jo ikke været med ude og købe det!!!" Så han kører på ski i hans gamle flyverdragt, men uden ski-undertøj og fleece-trøje - "for det bliver alt for varmt mor". I år har han dog valgt godt at ville bruge 2 par rigtige ski-sokker. Han er begyndt at snakke om, at det godt kan være, at han vil bruge det nye skisæt, for så kan han køre på ski i lidt længere tid af gangen - nu må vi se, hvad det ender med.

Idag har vi en rigtig slapperdag. Anders så Minecraft-youtube-videoer til kl. 03 inat (ifølge ham selv), så han sov til kl. 12 idag. Lysten til ski er der ikke, så vi tager en stille-dag herhjemme, mens resten er ude i sneen. Han mener dog godt at han kan tage med ud på kælketur i aften. Det gør bestemt ikke noget for mig, at jeg ikke er med på ski - det er nemlig ikke lige mig, så jeg serviserer familien med nybagte boller osv.

Til gengæld nyder storesøster ferien. Hun elsker ski og står alt hvad hun overhovedet kan fra morgen til aften. Når vi er så mange afsted, er der altid nogle hun kan køre med.Så selvom Anders ikke vil med ud, eller far har fuld fokus på ham eller lillebror ikke lige er klar, så smutter hun bare afsted med mobilen i lommen.

Første dag på ski 2014

Nu har vi været afsted i mange år på skiferie efterhånden. Destinationen er hvert år Trysil og det er vel også derfor, at vi sagtens kan have Anders med. Han kender de forskellige skilifte og bakker, så på den måde er det ikke noget nyt for ham.



Mad og Autisme

Har I også "problemer" med maden i dagligdagen? Anders er meget selektivt spisende og det er et meget begrænset udvalg af fødevarer som han spiser og drikker. Vi har valgt ikke at lave et problem ud af det. Hvis vi tvinger ham til at sidde med ved spisebordet, får vi ikke noget positivt ud af det. Det stresser ham og hans overskud (også til andre aktiviteter) falder. Men vi inviterer ham selvfølgelig til at spise med og varsler ham, både med hvad menuen er og med hvor langt tid, der er til maden er klar. 

Hvis du har lyst til at læse mere om mad og autisme, står der megen god info i følgende norske link fra Autismeforeningen i Norge.