fredag den 16. januar 2015

ACV´s nye Snoezelhus

I går var jeg med, da snoren blev klippet over ved indvielse af ACV´s  (Autisme Center Vestsjælland) nye Snoezelhus - (og selvfølgelig var snoren lavet af en af eleverne på skolen)

Snoezelen er et hollandsk ord, der er sammensat af to ord, der betyder at snuse og døse. Det er derfor et hus, hvor ens sanser virkelig kan bearbejdes. ACV´s Snoezelhus består af 4 forskellige rum.

Det første rum består af en vandseng med kugledyne. Under sengen er der højtalere, så rytmen fra musikken kan fornemmes. På et bord ved siden af er der opsat glas med lysende boblende vand. På den ene væg vises en beroligende film med et vandfald - over anlægget er der blidt musik, der passer til filmen. På gulvet ligger 3 små madrasser og ved siden af ligger lysende plastiksnore til at "dimse" med.


Madrasser til hvil samt lysende plastiksnore til at "dimse" med

Det næste rum består af et hjørne med en sækkestol og med et lysende forhæng for. Her kan man sidde og slappe af og "dimse". I den anden ende af rummet står en hård briks. Under briksen er der højtalere, så musikken/rytmen i rummet tydeligt fornemmes.

Et skønt afslapningshjørne med sækkestol, hvor der kan hviles.
Imens kan der "dimses" med
forhænget, der lyser i forskellige farver

 

 
En hård seng med højtaler under madrassen. Når du ligger på sengen, fornemmer du tydeligt
rytmen fra musikken.


Tavle på gangen med forskelligt udstyr til at føle på og lave lyde med.


Det 3. rum består af en massagebriks.
Massagerum

Det 4. rum består af et lysende gulvtæppe, tavle til at føle/mærke på og endeligt et stort kuglebad med lys i

Kuglebad med lys - og JA - der ligger en person i kuglebadet...

I alle rum kan lyd, lys, farver mv. reguleres, så snoezelhuset bliver tilpasset den enkelte brugers behov og udfordringer. Afhængig af hvilket behov brugeren har, kan sanserne stimuleres eller dæmpes. Det er meningen at der kun skal være en bruger + ledsager i huset af gangen og der bliver helt sikkert rift om tiderne.

Hvad gør snoezelen så godt for?
Sanseoplevelser ved hjælp af snoezelen kan medvirke til at brugeren bliver mere bevidste og nærværende, når sanserne påvirkes i et velkendt miljø, og det bliver derfor nemmere at kunne imødekomme daglige sanseindtryk. Det giver også mulighed for på sigt bedre at kunne kontrollere tankerne og følelserne. Mange oplever at de bliver mindre udafreagerende og får en bedre nattesøvn.

Afhængig af hvilket rum brugeren befinder sig i, samt f.eks. styrken på farver og lyde, er det faktisk muligt at styre brugerens arousal (energi). Især for personer med autisme er stimulering ved hjælp af snoezelen rigtigt godt, da kommunikationen ikke er verbal, men i stedet for består af berøringer og bevægelser. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar