fredag den 14. september 2012

5 ting en person med autisme har brug for

5 ting en person med autisme har brug for ♥

1. Tålmodighed
Accepter at jeg er længere tid om tingene. Nogle gange tænker jeg langsommere og jeg bruger længere tid på at forstå hvad der sker, hvad det næste jeg skal gøre er og hvordan jeg skal gøre det. Prøv ikke at blive frustreret med mig, hvis det bliver for kedeligt at vente på mig. Jeg gør tingene bedst i mit eget tempo. Lad være med at skynde på mig, for så bliver jeg bare endnu mere forvirret.
Jeg bruger længere tid på at lære at acceptere ændrede rutiner og nogle gange har jeg brug for at få tingene vist først, fordi det er svært for mig selv at finde ud af det. Tit har jeg svært ved at knytte tidligere oplevelser sammen med nye og nogle gange føles det som om jeg skal starte forfra hver gang. Giv mig tid til at udvikle mig i mit eget tempo

2. Plads
Der vil tit ske det, at jeg vender ind mod mig selv. Jeg kan godt lukke ned for verden omkring mig. Mit fokus er et andet sted - et sted, som du ikke kan se. Men bare fordi du ikke lige kan se det, betyder det ikke, at det er mindre virkeligt for mig. Giv mig plads til at være det sted. Jeg gør det ikke med vilje, eller fordi jeg ikke kan lide dig eller er sur på dig eller for at blive fri for at gøre noget andet. Det er ligesom en lille boble der opsluger mig og den er svær at springe hul på.... Det er bedst hvis du lader mig være her lidt, fordi det beroliger mig og giver mig styr på mine tanker.... Prøv at forstå at jeg bliver overstimuleret af for mange forvirrende impulser, lyde og berøringer.

3. Støtte
Jeg har brug for at finde min niche og finde frem til mit særlige talent. Hjælp mig med at finde frem til det som jeg er god til. Det vil give mig selvtillid. Også selvom det er en simpel ting. Uanset hvad - er det min egen aktivitet - mit talent - som jeg nyder. Jeg har brug for at finde frem til noget som altid beroliger mig og som jeg altid kan være optaget af. Når jeg gør noget jeg er god til får jeg bedre selvværd. Når du støtter mig i livet, vil jeg vokse og udvikle mig. Kæmp for mine rettigheder og sørg for at jeg får den støtte jeg har brug for i den verden, som ikke altid forstår mig. Jeg er en person ligesom dig, jeg har bare brug for lidt ekstra hjælp og jeg har nogen gange brug for advokater som kan hjælpe mig frem i livet. Jeg vil altid have brug for at blive guidet i hvordan man gebærder sig i verden. Jeg fortjener at være lykkelig. Jeg sætter pris på alt hvad du gør for mig, men nogengange er min autisme skyld i, at jeg ikke kan vise dig min taknemlighed. Giv aldrig op på mig.

4. Struktur
Jeg har det bedst når alting er forudsigeligt. Når tingene ikke hele tiden ændrer sig. Ellers kan min hjerne ikke følge med. Det føles for mig som om verden drejer lidt for hurtigt rundt og alt kan være kaotisk. Jeg kan ikke forudse det næste, der vil ske og mange dage frygter jeg drastiske forandringer. Jeg er bange for ikke at kunne følge med. Jeg kan blive panikslagen over små ting - det forkerte morgenmad, duften af en kraftig parfume, underlige lyde eller følelsen fra ubehagelige stive cowboybukser. Jeg er bare lidt mere følsom over for mine omgivelser. Det er sådan min hjerne fungerer. Min hjerne er som et raffineret mikroskop, der studerer bitte små ting, som øjet normalt ikke opfatter. Fordi jeg fokuserer på detaljerne, stresser det mig, hvis de pludselig bliver forandrede. Jeg ser bare tingene på en anden måde. Jeg tænker på en anden måde. Det er et unikt perspektiv. Husk på at fordi min hjerne fungerer anderledes end din, så opfatter jeg også verden lidt anderledes end dig. Det bedste for mig er en struktureret hverdag. Rutiner får mig til at føle mig tryg. Små forandringer kan skabe uro. Fordi jeg nemt bliver overstimuleret fokuserer min hjerne på små ting og jeg kan nemt komme ud af balance. Det bedste du kan gøre for mig er at hjælpe mig til at komme i balance igen. Du synes måske det er lidt kedeligt at have det sådan, men for mig er det trygt. Når jeg føler mig godt tilpas er jeg glad og så kan jeg blomstre.

5. Forståelse og Kærlighed
Jeg har gemt dem til sidst, fordi jeg føler det er det vigtigste. Accepter at jeg ser verden på en anden måde. Jeg tilegner mig information på måder, der kan synes usædvanlige for dig. Jeg misforstår, jeg opfanger de forkerte detaljer. Jeg overser de vigtige ting. Forstå at de underlige ting jeg nogen gange laver, er normale, trygge og beroligende for mig. Lyde er højere for mig end de er for dig. Små ting, som du slet ikke bemærker, distraherer mig. Fx et ur, der tikker, lyden af vinden udenfor, små lamper der lyser i elektriske apperater... Verden bevæger sig så hurtigt, at det bliver et kaotisk rod for mig nogen gange. Det kan være uhyggeligt. Så forstå at der er tidspunkter hvor jeg prøver at slippe udenom og undvige omverdenen. Måske kan du ikke se hvad jeg er utryg for, men det bliver det ikke mindre virkeligt af for mig. Nogle ting virker simple for dig, men de kan være skræmmende eller svære for mig. Jeg har svært ved at finde min plads i verden. Jeg har svært ved at socialisere og kommunikere med andre - men jeg er stadig et menneske med tanker og følelser ligesom alle andre. Jeg har bare svært ved at udtrykke disse tanker og følelser og få dem fra mit hovede og ud til andre mennesker. Selv om det ikke altid kan ses, så er jeg i stand til at elske ligesom alle andre, og jeg har brug for at du elsker mig tilbage. Der vil være mange mennesker i verden som ikke vil forstå mig, som vil blive irriterede på mig eller endda bange for mig. Alt jeg har brug for er din kærlighed og at vide at der nogen, der elsker mig betingelsesløst for den jeg er.

frit oversat fra engelsk (forfattet af Ashley Florek)

1 kommentar:

  1. Hej,

    Jeg synes, at det er rigtigt fint, at du sætter fokus på livet som autist. Jeg oplever ofte, at det er svært for os "almindelige" mennesker at sætte sig ind i, hvordan en person med en lidelse har det. Det kan være svært at sætte sig ind i, når man ikke kender til sygdommen, og hvis alle gjorde ligesom dig og fortalte åbent om livet med en autist i huset, ville vi måske have mere forståelse for hinanden.

    Jeg har dog et spørgsmål: Hvad skal en autist bruge en advokat til?

    SvarSlet